Ovaj recept za pržene lignje sastoji se od nježnih komada lignji namočenih u sočnoj smjesi, zatim obloženih začinjenim brašnom i prženih do savršenstva zlatno smeđe boje. Pržene lignje čine brzo i jednostavno predjelo koje je još bolje od onoga što biste dobili u restoranu.
Sastojci potrebni da se pripremi smjesa za pržene lignje su:
- 500 grama očišćenih lignji
- 1 šalica mlaćenice
- 1 1/2 šalice brašna
- 2 žličice soli
- 1/2 žličice dimljene paprike
- 1/4 žličice papra
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- ulje za prženje
- 2 žličice nasjeckanog svježeg peršina
Priprema smjese za pržene lignje:
Kako biste pripremili smjesu za pržene lignje najprije stavite lignje u zdjelu s mlaćenicom i pomiješajte da se sjedine. Pokrijte zdjelu i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
Nakon toga zagrjte 7 do 10 cm ulja u velikoj dubokoj posudi. Dok se ulje zagrijava potrebno je pripremiti smjesu za pržene lignje. Stavite brašno, sol, papriku, papar i češnjak u prahu u srednju zdjelu te promiješajte da se sjedini. Svaki komad lignje izvadite iz mlaćenice i ubacite u brašno. Ponavljajte postupak dok ne obložite sve dijelove. U ulje stavite 8-10 komada lignji te pržite 2-3 minute.
Pržene lignje izvadite iz ulja i ocijedite na papirnatim ručnicima te ponovite postupak s preostalim lignjama. Lignje po želji dodatno posolite i pospite nasjeckanim peršinom. Ovaj recept za pržene lignje je gotov i pržene lignje su spremne za posluživanje.