Kuharica / Slana pita od tikvica - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Tikvice su laka namirnica koja vam neće stvarati osjećaj težine nakon obroka, a uz to su hranjive, ukusne i bogate vlaknima. Iskoristite ih za pripremu slane pite od tikvica.

23.8.2023.
12:06
Pixabay
VOYO logo

Slana pita od tikvica ukusno je jelo koje kombinira svježe tikvice s hrskavim tijestom i aromatičnim začinima. Ova pita je popularna u mnogim kuhinjama diljem svijeta i predstavlja sjajan način da se iskoristi sezonsko povrće poput tikvica, a osim toga prikladna je i za vegetarijance ili ostale ljude koji ne konzumiraju meso.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu slane pite od tikvica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto:

  • 250 g brašna
  • 125 g maslaca
  • prstohvat soli
  • hladna voda

Nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 tikvice (narezane na tanke ploške)
  • 1 luk (sitno sjeckan)
  • 3 jaja
  • 200 g svježeg sira
  • 100 g ribanog tvrdog sira
  • Svježi peršin
  • sol i papar po ukusu
  • maslinovo ulje

Pripremite tijesto na način da pomiješate brašno, maslac i prstohvat soli. Postepeno dodajte hladnu vodu dok ne dobijete glatko tijesto. Nakon što završite s pravljenjem i oblikovanjem tijesta, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem 30 minuta. U međuvremenu, na maslinovom ulju propržite sitno sjeckan luk dok ne postane staklast. Dodajte narezane tikvice i dinstajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju. Zatim ih posolite i popaprite po vašem osobnom ukusu. Skinite tikvice s vatre te ostavite da se ohlade.

U zdjeli razmutite jaja, svježi sir, naribani tvrdi sir i svježi peršin. Dodajte ohlađene tikvice i dobro promiješajte te začinite osnovnim začinima kako ne biste prekrili blagi okus tikvica. Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i obložite njime kalup za pitu. Pripremljeni nadjev prelijte preko tijesta. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-40 minuta, odnosno dok ne postane zlatno smeđa te čvrsta na dodir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego je narežete i poslužite. Uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo