Slana pita od tikvica ukusno je jelo koje kombinira svježe tikvice s hrskavim tijestom i aromatičnim začinima. Ova pita je popularna u mnogim kuhinjama diljem svijeta i predstavlja sjajan način da se iskoristi sezonsko povrće poput tikvica, a osim toga prikladna je i za vegetarijance ili ostale ljude koji ne konzumiraju meso.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu slane pite od tikvica:
Tijesto:
- 250 g brašna
- 125 g maslaca
- prstohvat soli
- hladna voda
Nadjev:
- 3 tikvice (narezane na tanke ploške)
- 1 luk (sitno sjeckan)
- 3 jaja
- 200 g svježeg sira
- 100 g ribanog tvrdog sira
- Svježi peršin
- sol i papar po ukusu
- maslinovo ulje
Pripremite tijesto na način da pomiješate brašno, maslac i prstohvat soli. Postepeno dodajte hladnu vodu dok ne dobijete glatko tijesto. Nakon što završite s pravljenjem i oblikovanjem tijesta, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem 30 minuta. U međuvremenu, na maslinovom ulju propržite sitno sjeckan luk dok ne postane staklast. Dodajte narezane tikvice i dinstajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju. Zatim ih posolite i popaprite po vašem osobnom ukusu. Skinite tikvice s vatre te ostavite da se ohlade.
U zdjeli razmutite jaja, svježi sir, naribani tvrdi sir i svježi peršin. Dodajte ohlađene tikvice i dobro promiješajte te začinite osnovnim začinima kako ne biste prekrili blagi okus tikvica. Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i obložite njime kalup za pitu. Pripremljeni nadjev prelijte preko tijesta. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-40 minuta, odnosno dok ne postane zlatno smeđa te čvrsta na dodir.
Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego je narežete i poslužite. Uživajte!