Makovnjača, mokri kolač od maka, torta od maka… Sve su to ukusne slastice spremljene pomoću zvijezde našeg recepta – maka. Pogodan je za korištenje u nekim jednostavnijim jelima poput kiflica s makom, ali i onim kompleksnijim kao što je pjenasta torta od maka.
Izdvojili smo jednostavan, ali iznimno ukusan recept za sitne kolače od maka.
Za pripremu sitnih kolača od maka potrebno vam je:
- 170 g maslaca
- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 125 g mljevenog maka
- 1 žličica šećera
- 50 ml mlijeka
- nekoliko kapi arome ruma
- šećer u prahu za valjanje
Za početak pripremite nadjev i to na način da sastojke (mak, šećer, aroma ruma) prelijete vrućim mlijekom i dobro izmiješate kako bi se sve kvalitetno sjedinilo. Nadjev sklonite sa strane i ostavite ga da se hladi pa se možete prebaciti na pripremu tijesta.
Kako biste pripremili tijesto, u zdjeli pomiješajte brašno i šećer pa dodajte jedno jaje i maslac narezan na kockice. Smjesu izmiješajte i napravite tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 do 60 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C.
Tijesto podijelite na kuglice veličine oraha. Svaku od tih kuglica potrebno je malo stanjiti i u sredinu svake stavite vrhom punu žličicu hladnog nadjeva od maka. Nakon toga oblikujte pravilne kuglice koje bi trebale biti spremne za pećnicu. Pecite ih desetak minuta, no svakako pripazite da ne potamne. Ako želite, vaše sitne kolačiće s makom možete uvaljati u šećer u prahu. Uživajte!