I evo odgovora na pitanje ima li šećer rok trajanja? Ne, šećer nema rok trajanja i ne pokvari se osim ako nije zaražen stjenicama ili ako voda dospije do njega i stvori plijesan.
Ako pravilno skladištite bijeli šećer, on će ostati siguran za upotrebu godinama nakon datuma na etiketi bez značajnih promjena u kvaliteti. Šećer je higroskopna tvar, što znači da privlači molekule vode. Kada bilo koja bakterija padne na šećer, voda iz bakterija se prenosi u šećer putem procesa koji se naziva osmoza. Osmoza pomiče vodu iz područja veće koncentracije u područje niže koncentracije. A budući da u šećeru uglavnom nema vode, gotovo sva voda u bakterijama prelazi u šećer.
U tom trenutku bakterije umiru od dehidracije. Drugim riječima, šećer je teško okruženje u kojem se bakterije razmnožavaju ili čak žive. Šećer traje prilično neograničeno. Iako naljepnica na njemu često uključuje datum najbolje upotrebe, šećer se zapravo ne pokvari i nema rok trajanja osim ako do njega ne dođe voda ili štetnici u smočnici. To znači da vaše pakiranje granuliranog šećera koliko god dugo da stoji u ormariću najvjerojatnije sasvim u redu.