Jabuke su kraljice ovog recepta za savršenu pitu od jabuka, pa ako imate viška jabuka, pripremite savršenu pitu od jabuka i uživajte.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 1 žličica soli
- 100 g masti
- 4 do 5 žlica hladne vode
Nadjev za savršenu pitu od jabuka:
- 1 kg tanko narezanih oguljenih jabuka
- 2 žlice soka od limuna
- 120 g šećera
- 30 g brašna
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 2 žlice maslaca
- 1 veliki žumanjak
- 1 žlica vode
Kako se priprema savršena pita od jabuka?
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Mijesite kratko dok ne postane mrvičasto. Postupno dodajte hladnu vodu, miješajući vilicom dok se tijesto ne sjedini. Podijelite tijesto na pola. Svaku polovicu oblikujte u disk, zamotajte i ostavite u hladnjaku 1 sat ili preko noći.
Zagrijte pećnicu na 220°. Za nadjev, u velikoj zdjeli, pomiješajte jabuke s limunovim sokom. Pomiješajte šećer, brašno, cimet, sol i muškatni oraščić. Dodajte jabukama i pomiješajte.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jednu polovicu tijesta u krug i premjestite u kalup s oprugom. Dodajte punjenje i pokapajte maslacem. Preostalo tijesto razvaljajte u krug debljine pola cm. Stavite preko nadjeva. Oblikujte preko ruba kalupa i uvijte prema van. Izrežite proreze na vrhu. Umutite žumanjak i vodu te kistom premažite koru.
Pecite savršenu pitu od jabuka 15 minuta. Smanjite postavku pećnice na 180° i pecite dok korica ne porumeni, a nadjev dobije mjehuriće, 40-45 minuta. Ohladite savršenu pitu na rešetki.