Propisi EU -a zahtijevaju da se smrznuta hrana označi datumom 'najbolje do', ali prodaja proizvoda nakon tog datuma nije nezakonita. Smjernice utvrđuju predložene sigurne vijeke trajanja za hranu koja se „zamrznuto zamrzava“ na vrlo niskim temperaturama, što može biti znatno iznad „standardnog“ roka skladištenja.
Uključuju 18 mjeseci za goveđe komade, piletinu i sva gotova mesna jela. Druge, uključujući nekoliko vrsta ribe, poput odrezaka lososa, haringe, srdele i skuše, dobivaju preporuku od 12 mjeseci. S druge strane gledano prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, svaka hrana pohranjena na točno 0 ° F može se jesti neograničeno dugo.
Tako svoje meso možete skladištiti koliko god želite, sve dok stoji na toj temperaturi. Razlog tome stoji, prema USDA -i, to što čuvanje zamrznute hrane "sprječava rast mikroorganizama koji uzrokuju i kvarenje hrane i bolesti uzrokovane hranom". No, važno je napomenuti da se ovo pravilo primjenjuje na meso pohranjeno na točno 0 ° F bez kolebanja, te se mora ravnomjerno zamrznuti na toj temperaturi kako bi se spriječile štetne bakterije.
Proces odmrzavanja i ponovnog smrzavanja može poremetiti bakterije i plijesan koje prirodno rastu u odležavanju hrane, dopuštajući im da se razmnože kada temperatura dovoljno poraste. Iako pravilno kuhanje, a zatim i konzumiranje hrane koja je godinama bila zamrznuta na 0 ° F neće nužno razboljeti, možda vam se neće svidjeti kakav je njezin okus.
Stoga USDA preporučuje bacanje nekuhanog pečenja, odrezaka i kotleta nakon godinu dana u zamrzivač, a nekuhanog mljevenog mesa nakon samo 4 mjeseca. U međuvremenu, smrznuto kuhano meso trebalo bi otići nakon 3 mjeseca. Još nešto što morate imati na umu: Iako smrznuto meso s isteklim rokom trajanja može izgledati u redu, najsigurniji način da se uvjerite da ne jedete hranu izvan preporučenog vremenskog roka jest da napišete datum isteka na meso prije nego ga stavite u zamrzivač. Tako ćete sebe i druge mesoždere u svojoj obitelji zaštititi od bolesti koje se prenose hranom.
Zamrzavanje hrane spriječit će da se pokvari, ali koji je optimalan rok trajanja za smrznuto meso, i drugu uobičajenu hranu? Kako biste izbjegli opekline od zamrzivača i opći pad kvalitete, nastojte kupiti samo onoliko hrane koliko možete potrošiti u razumnom roku. Što je razumno? Ovisi o hrani.
Za više detalja pročitajte u nastavku.Ovisno o vrsti mesa koje zamrzavate (zec, svinjetina, šunka), može trajati od mjesec dana do godinu dana. Bez obzira na trajanje, meso ćete htjeti dobro zapakirati.
U pravilu, ako ga namjeravate upotrijebiti u roku od nekoliko mjeseci, jednostavno stavite meso u zamrzivač u originalnom pakiranju. Ako ga planirate zamrzavati dulje od nekoliko mjeseci, htjet ćete ga umotati u drugi sloj aluminijske folije ili papira za zamrzavanje ili staviti originalni sadržaj u čvrstu plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem.
U oba slučaja pakirajte sadržaj i datum zamrzavanja. Tako na primjer slatina može biti zamrznuta do jednog mjeseca, pile i purica do godinu dana, riba 3-8 mjeseci, kobasice, hot dog i šunka 1-2 mjeseca, odrezak 6-12 mjeseci i sl. Koju god vrstu mesa odlučili zamrznuti držite na umu da i one imaju svoj rok trajanja usprkos zamrzivanju.