Priprema rižota od pilećih prsa uključuje gotovo pola sata neprekidnog miješanja dok se vrući temeljac ulijeva u nekuhanu rižu. Kako napraviti rižoto od pilećih prsa?
Sastojci za rižoto od pilećih prsa:
- 500 g kuhane piletine, oko 2 velika pileća prsa bez kostiju
- 1 litra pilećeg temeljca
- 1 žlica biljnog ulja
- 3 žlice neslanog maslaca
- 1 srednja ljutika, nasjeckana
- 1,5 šalica riže
- pola šalice bijelog vina
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- sol
Kako se priprema rižoto od pilećih prsa?
Kuhanu piletinu razdvojite ili narežite na komade veličine zalogaja i ostavite sa strane. U loncu zagrijte temeljac, pa smanjite vatru da ostane vruće, ali da ne kipi. U velikom loncu s debelim dnom zagrijte ulje i 1 žlicu maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu ljutiku. Pirjajte 2 do 3 minute dok ljutika ne postane prozirna.
Dodajte rižu i pirjajte 1 do 2 minute uz često miješanje drvenom kuhačom da riža ne porumeni. Kuhajte dok ne pusti orašastu aromu, a zrna se oblože masnoćom. Dodajte vino i kuhajte još 1 minutu uz miješanje dok tekućina ne upije. Ulijte punu kutlaču vrućeg temeljca i miješajte dok ne upije. Važno je stalno miješati, pogotovo dok se vrući temeljac upije da riža ne zagori. Rižoto od pilećih prsa je uskoro gotov.
Sljedeću žlicu temeljca dodajte čim je riža gotovo suha. Nastavite dodavati temeljac, žlicu po žlicu, čekajući da tekućina upije prije dodavanja još temeljca. To bi trebalo potrajati između 20 i 30 minuta ili dok žitarice ne postanu mekane, ali još uvijek čvrste na zalogaj bez hrskavosti. Umiješajte preostali maslac i parmezan i začinite po ukusu košer soli. Umiješajte piletinu. Rižoto od pilećih prsa poslužite u pojedinačnim zdjelicama i ukrasite s dodatno naribanim parmezanom.