Priprema ribljeg temeljca je vrlo jednostavna, a rezultat je bogati i aromatični temeljac koji će poboljšati okus vašeg jela. U nastavku vam donosimo recept za pripremu ribljeg temeljca.
Sastojci:
- 1 kg ribljih kostiju (najbolje glava i rep)
- 2 l vode
- 1 velika mrkva
- 1 luk
- 1 celer
- 3 režnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 5 zrna crnog papra
- sol po ukusu
Priprema ribljeg temeljca:
Očistite riblje kosti i dobro ih operite. U veliki lonac stavite vodu, riblje kosti, mrkvu, luk, celer, češnjak, lovorov list i zrna crnog papra. Stavite lonac na štednjak i pustite da zavrije.
Smanjite vatru i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 1 sat. Skinite pjenu s površine temeljca i dodajte sol po ukusu. Procijedite temeljac kroz gusto cjedilo ili gazu kako biste dobili bistri temeljac bez komadića. Vaš riblji temeljac je spreman za posluživanje.
Možete ga odmah koristiti u pripremi raznih jela, a višak temeljca možete smrznuti i kasnije koristiti. Riblji temeljac može biti osnova za pripremu ukusne riblje juhe, rižota s plodovima mora ili umaka za tjesteninu.