Uzgoj krastavaca /

Kako i kada se radi rezidba krastavaca?

Image
Foto: Pixabay

Rezidba krastavaca ubrzat će berbu. Kako i kada se radi rezidba krastavaca?

30.8.2022.
11:42
Pixabay
VOYO logo

Rezidba krastavaca vrlo je važan korak u njegovom uzgoju jer ono zapravo omogućuje stvaranje plodova. Naime, cilj koji rezidba krastavaca ima jest ubrzati postupak susretanja muškog i ženskog cvijeta na istoj lozi. Na taj se način ubrzava berba do više od dva tjedna.

Rezidba krastavaca još se naziva i pinciranje, a ono je obavezno kada postoji jesenska sorta. Ovaj postupak radi se tako da se čeka da krastavac izraste do sedmog lista, a zatim ga se skraćuje iznad petog., odnosno oduzima se primarna, muška loza. Nakon nekoliko dana počinje se razvijati sekundarna loza, koja je nositelj ženskih cvjetova i spaja se s ostatkom primarne. Nakon što sekundarna loza naraste do sedmog lista, također se skraćuje kako bi nastala tercijarna loza koja će imati i najviše plodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj postupak završava kada nastaje tercijarna loza, odnosno rezidba krastavaca je tada uspjela i donijela nove, brže plodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo