Margarin se uglavnom proizvodi od hidrogeniziranih biljnih ulja koja sadrže zasićene i trans-masti. Zasićene masti povećavaju razinu lošeg kolesterola u krvi, povećavajući rizik od srčanih bolesti. Stoga je korisno izbjegavati margarin i maslac u desertima. Međutim, čak i bez margarina i maslaca možete pripremiti kremasti kolač.
Sastojci za kremasti kolač bez margarina i maslaca su:
- 150 g maslaca od badema
- 100 g kokosovog ulja
- 100 g prirodnog jogurta
- 150 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 200 g integralnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 ml bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Kada pripremate kremasti kolač bez margarina i maslaca najprije u posudi izmiješajte maslac od badema, kokosovo ulje i smeđi šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja i promiješajte. Dodajte prirodni jogurt, bademovo mlijeko i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte. Dodajte integralno brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano sjedinite. Smjesu prelijte u kalup za kolač prethodno namazan kokosovim uljem. Pecite kolač bez margarina i maslaca u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta. Kolač od margarina i maslaca već je gotov i spreman je za posluživanje. Dobar tek!