Buhtle dizano tijesto punjeno džemom od marelice ili šljive ili jagode obožavat ćete kada ih prvi puta probate. Postoje različiti recepti za pripremu buhtli, ali kako napraviti mekane buhtle?
Sastojci za tijesto za buhtle:
- 20 g kvasca
- malo šećera
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 1 prstohvat soli
- 60 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 120 g maslaca
- 160 g džema od marelica
- 50 g maslaca
Priprema tijesta za buhtle:
Najprije uzmite kvasac, malo šećera, malo brašna i malo mlakog mlijeka. Ostavite da odstoji na toplom mjestu cca. 20-30 minuta dok se ne udvostruči. S preostalim brašnom, toplim mlijekom, žumanjcima, solju, šećerom, vanilin šećerom i toplim maslacem mijesite rukama ili kuhinjskim mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 30 minuta.
Tijesto tanko razvaljajte izrežite okrugle krugove. Na sredinu svake žlicom izlijte malo džema i dobro zatvorite da džem ne može iscuriti. Podmažite posudu za lim za pečenje i stavite buhtlu jednu uz drugu. Ostavite neka kratko odstoji na toplom mjestu. Premažite maslacem i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 30 minuta.