Kremasti umak od bijelog luka koristi samo 6 sastojaka. Ovaj jednostavan recept za umak ćete htjeti koristiti uz sve, od tjestenine do pizze! Ovaj ukusni kremasti umak od pečenog bijelog luka tako je ukusan i spreman za manje od 20 minuta.
Sastojci za umak od bijelog luka:
- 4 žlice maslaca
- 4 režnja češnjaka ili 1 žličica mljevenog češnjaka
- 2 žlice brašna
- 480 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g svježe naribanog parmezana
- 2 žlice svježeg peršina 1-2 žlice, ili 2 žličice sušenog peršina
Kako se priprema umak od bijelog luka?
Za pripremu umaka od bijelog luka u velikoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri, zatim dodajte češnjak i kuhajte 30 sekundi ili dok ne zamiriše. Stalno miješajte da češnjak ne zagori.
Dodajte brašno, miješajući, i kuhajte oko 1 minutu, dok lagano ne dobije boju. Često promiješajte. Vrhnje za kuhanje postepeno umutite i začinite solju i paprom.
Kuhajte dok se ne zgusne, oko 1-2 minute te povremeno promiješajte. Umutite sve grudice koje se stvore. Kuhajte umak samo dok se ne zgusne. Kad gusto obloži stražnju stranu žlice, gotov je.
Umiješajte parmezan i peršin, a zatim maknite tavu s vatre. Poslužite umak od bijelog luka odmah za najbolje rezultate. Umak od bijelog lika će se zgusnuti na sobnoj temperaturi pa ga odmah iskoristite.