Lungić je odličan izbor za pripremu glavnog jela za nedjeljni ručak. Kako bi meso bilo fino, sočno i mekano potrebno ga je pripremiti na pravilan način. Jedan od načina kako pripremiti lungić je u umaku od češnjaka i vrhnja za kuhanje. Pripremite lungić u umaku i iznenadite svoje ukućane.
Sastojci za pripremu lungića u umaku:
- 1 kg svinjskog lungića, narezanog na odreske
- 2 žlice ulja
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2,5 dcl povrtnog temeljca
- 1/2 šalice bijelog vina
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- sol
- papar
Kako pripremiti lungić u umaku:
Začinite lungić sa soli i paprom. Odreske stavite peći na zagrijano ulje oko 3 minute sa svake strane.
U istoj tavi dinstajte luk i češnjak, kada omekšaju dodajte maslac i brašno. Sve promiješajte i dinstajte nekoliko minuta. Postepeno dodajte temeljac uz stalno miješanje. Dodajte vino i dalje miješajte. NA kraju vratite lungić u tavu s umakom i pecite oko 20 minuta.
Kada lungić omekša izvadite ga i pokrijte folijom.
Na tavu s umakom dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte nekoliko minuta dok se umak se zgusne. Začinite sa soli i paprom i poslužite umak uz pečeni lungić.