Kako vratina ne bi ostala suha i tvrda važno ju je dobro pripremiti. Prvi korak u pripremi vratine je marinada. Ostavite vratinu barem 30 minuta u marinadi prije nego što krene s pečenjem. Donosimo osnovni recept kako pripremiti vratinu kao glavno jelo.
Sastojci za pripremu vratine:
- 1 kg vratine
- sol
- papar
- začini po želji - ružmarin, češnjak u prahu
Kako pripremiti vratinu:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa.
Začinite vratinu sa svih strana sa soli i paprom, te začinima prema želji. Ostavite meso u marinadi barem 30 minuta.
Stavite meso peći u pripremljeni lim za pečenje i pecite oko 30 minuta. Što se tiče vremena pečenja 30 minuta je dovoljno za kilogram mesa. Ako imate komad od 2 kilograma tada pecite 60 minuta.
Tijekom pečenja povremeno podlijte meso sa sokom od pečenja. Kada je meso pečeno, izvadite ga iz pećnice i pustite da odmori barem 10 minuta prije rezanja.
Vratina je zahvalan komad mesa koji se slaže sa svim vrstama priloga.