Neke razlike između paprikaša i gulaša su sastojci, konzistencija, tj. gustoća i duljina kuhanja.
Paprikaš je zapravo kombinacija krupnije narezanih sastojaka poput povrća i mesa koji su jedva prekriveni tekućinom od kuhanja i kuhani na laganoj vatri dulje vrijeme.
Razlika između paprikaša i gulaša je i u mesu koje se stavlja unutra. U gulaš se većinom stavlja svinjetina ili junetina, a u paprikaš se stavlja piletina, riba ili sitnija divljač. Još jedna razlika između paprikaša i gulaša je ta da se paprikaš poslužuje najčešće uz tjesteninu, a gulaš se jede žlicom kao glavno, jušno jelo.
Jedna od najvažnijih tehnika gulaša koja ga razlikuje od paprikaša je da se meso pirja i da se izbjegavaju zgušnjivači tako da jelo bude jušno.
Osnove gulaša su govedina/svinjetina, rajčica, paprika, luk, krumpir i mrkva, dok su osnove paprikaša piletina, paprika, pileći temeljac, luk, češnjak, brašno i koncentrirana rajčica što opet čini razliku između gulaša i paprikaša.