Maslac i margarin se sastoje od potpuno različitih sastojaka.
Maslac se proizvodi od mlijeka ili vrhnja, dok je margarin obično nemliječni proizvod koji se proizvodi od ulja i emulgatora. Znajte da nisu sve vrste margarina bez mliječnih proizvoda, pa ako vam je laktoza problem, svakako pročitajte popis sastojaka.
Postupkom mućenja mast se odvaja od mlaćenice, te se tako dobiva maslac.
Postoje i različite vrste maslaca.
Maslac je obično blijedožute boje, ali može biti i tamno žut. Kada je maslac označen kao 'maslac od slatkog vrhnja', to znači da je vrhnje korišteno za njegovu izradu pasterizirano. Tučeni maslac dodaje zrak u maslac, čineći ga lakšim.
Margarin nema previše varijacija.
Možete ga pronaći u obliku štapića ili kadice u posudi. Sadržaj masti može se kretati od 10-90 posto. Margarin ima manje kolesterola i zasićenih masti od maslaca, ali veći postotak polinezasićenih i mononezasićenih masti.
Polinezasićene i mononezasićene masti su zdrave masti koje se nalaze u biljnom i maslinovom ulju.