Uživajte u ovom začinjenom raguu od lignji. Super stvar u vezi ovog recepta za je to da lignje možete zamijeniti i drugim plodovima mora, ako želite. Slijedi recept za ragu od liganja.
Sastojci:
- 750 g lignji
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk
- 2 režnja češnjaka, zgnječena
- 1 crvena paprika, očišćena od koštica i narezana na ploške
- 1,5 grančica ružmarina, svježeg
- 150 ml bijelog vina, suhog
- 250 ml vode
- 350 ml ribljeg temeljca
- 400 g rajčice, nasjeckane, iz konzerve
- 2 žlice paste od rajčice
- sol i papar
- 1 žličica paprike u prahu
- grančice ružmarina ili peršina, svježe, za ukras
- kruh, hrskavi, za posluživanje
Priprema ragua od liganja:
Omotač lignje narežite na ploške debljine 1 cm, a pipke na komade dužine 5 cm. Zagrijte ulje u vatrostalnoj posudi, popržite luk i češnjak dok ne postanu prozirni. Dodajte lignje, povisite temperaturu i pirjajte ribu dok lagano ne porumeni. Zatim dodajte papriku, ružmarin, vino i vodu (ili temeljac), zakuhajte, poklopite i kuhajte 45 minuta na laganoj vatri.
Uklonite grančice ružmarina, ostavljajući pojedinačne iglice ružmarina u njima. Umiješajte rajčice, pastu od rajčice, sol, papar i papriku u prahu te sve pirjajte još 45-60 minuta ili pažljivo zatvorite lonac poklopcem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 45-60 minuta.
Ragu od liganja ponovno promiješajte, začinite po želji, ukrasite grančicama ružmarina ili peršina i poslužite sa svježim, hrskavim kruhom.