Lignje se mogu pripremiti na različite načine, ali ako niste probali svakako morate probati jelo punjene jadranske lignje. Kako se pripremaju punjene jadranske lignje?
Sastojci za punjene jadranske lignje:
- 9 jadranskih lignji srednje veličine
- 3 velika krumpira
- 1 mrkva
- 1 žlica krušnih mrvica
- maslinovo ulje
- 1 šalica crnog ili bijelog vina
- 1 luk
- češnjak
- peršin
- lovorov list
- sol
- papar
Priprema punjenih jadranskih lignji:
1.korak
Odvojite pipke od tijela lignji. Očistite tjelesnu šupljinu i pažljivo uklonite kralježnicu bez oštećenja tijela lignji. Operite lignje i pipke. Ocijedite i ostavite sa strane.
2.korak
Ticala sitno nasjeckajte. Pomiješajte nasjeckane pipke s nasjeckanim češnjakom, peršinom i mrvicama. Posolite i popaprite prema vlastitom ukusu. Dodajte malo maslinovog ulja kako bi smjesa bila vlažna.
3.korak
Mješavinom napunite vrećice lignji pomoću male žlice i malim prstima. Zatvorite otvor ražnjem ili čačkalicama. Imajte na umu da će nadjev "narasti" pa nemojte preopteretiti vrećice jer će se slomiti. Punjene vrećice stavite u posudu za pečenje preko već začinjenog povrća: krumpira, mrkve, luka …
4.korak
Prelijte s kvalitetnim crnim ili bijelim vinom, prema ukusu. Pokrijte posudu i kuhajte oko 1 sat, a zatim je otkrijte i kuhajte još 15 minuta. Punjene lignje kuhane na tradicionalan način, "ispod peke" posebno su ukusne, ali i lignje u pećnici su prilično ukusne.