Međimurska kuhinja / Pripremite savršenu prepetenu juhu

Image

Prepetena juha poznata je diljem Hrvatske, ali slovi kao tradicionalno međimusko jelo. Donosimo vam recept za prepetenu juhu.

12.10.2021.
14:13
VOYO logo

Kako svaki kraj ima po sebi poznata jela koja vežemo uz njega, tako se i u međimurju susrećemo s jednim takvim, odnosno s tkz. pretepenom juhom.

Ova jednostavna međimurska pretepena juha gotova je za svega 30ak minuta i okusom podsjeća na blagodati djetinjstva. A pravi se od sasvim jednostavnih sastojaka koje gotovo svako, ako ne i svako kućanstvo posjeduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sastojaka potrebno nam je:

  • 200g suhe šunke/dimljene vratine/suhog mesa
  • mljevena paprika
  • 1-1,5 žličica češnjaka
  • nekoliko feferona
  • jedan luk
  • goveđa juha
  • 200ml kiselog vrhnja
  • 120ml mlijeka
  • 90g glatkog brašna
  • sol i papar
  • prstohvat-dva peršina
  • svinjska mast.

Što se tiče pripreme, najprije je potrebno na prethodno zagrijanoj tavi otopiti svinjsku mast, odprilike 2-3 žlice te na to dodamo na kockice izrezano suho meso s nasjeckanim lukom i to sve zajedno pržimo vrlo kratko vrijeme. Potom dodajemo unaprijed pripremljenu slatku crvenu mljevenu papriku i češnjak što zatim zalijemo goveđim temeljcem, dodamo feferone i luk te začinimo solju i paprom i pustimo da se kuha 20-ak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se bliži kraj kuhanja pretepene juhe napravi se tkz. „pretep“ juhe na način da s do sada pripremljenom juhom pomiješamo kiselo vrhnje, mlijeko, malo brašna i sve to zajedno miješamo 10ak minuta kuhačom. Kada je juha gotova poželjno je posipati je sitno sjeckanim peršinom i onda poslužiti dok je još blago vruća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo