Međimurska kuhinja /

Pripremite savršenu prepetenu juhu

Image

Prepetena juha poznata je diljem Hrvatske, ali slovi kao tradicionalno međimusko jelo. Donosimo vam recept za prepetenu juhu.

12.10.2021.
14:13
VOYO logo

Kako svaki kraj ima po sebi poznata jela koja vežemo uz njega, tako se i u međimurju susrećemo s jednim takvim, odnosno s tkz. pretepenom juhom.

Ova jednostavna međimurska pretepena juha gotova je za svega 30ak minuta i okusom podsjeća na blagodati djetinjstva. A pravi se od sasvim jednostavnih sastojaka koje gotovo svako, ako ne i svako kućanstvo posjeduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sastojaka potrebno nam je:

  • 200g suhe šunke/dimljene vratine/suhog mesa
  • mljevena paprika
  • 1-1,5 žličica češnjaka
  • nekoliko feferona
  • jedan luk
  • goveđa juha
  • 200ml kiselog vrhnja
  • 120ml mlijeka
  • 90g glatkog brašna
  • sol i papar
  • prstohvat-dva peršina
  • svinjska mast.

Što se tiče pripreme, najprije je potrebno na prethodno zagrijanoj tavi otopiti svinjsku mast, odprilike 2-3 žlice te na to dodamo na kockice izrezano suho meso s nasjeckanim lukom i to sve zajedno pržimo vrlo kratko vrijeme. Potom dodajemo unaprijed pripremljenu slatku crvenu mljevenu papriku i češnjak što zatim zalijemo goveđim temeljcem, dodamo feferone i luk te začinimo solju i paprom i pustimo da se kuha 20-ak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se bliži kraj kuhanja pretepene juhe napravi se tkz. „pretep“ juhe na način da s do sada pripremljenom juhom pomiješamo kiselo vrhnje, mlijeko, malo brašna i sve to zajedno miješamo 10ak minuta kuhačom. Kada je juha gotova poželjno je posipati je sitno sjeckanim peršinom i onda poslužiti dok je još blago vruća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo