Kako svaki kraj ima po sebi poznata jela koja vežemo uz njega, tako se i u međimurju susrećemo s jednim takvim, odnosno s tkz. pretepenom juhom.
Ova jednostavna međimurska pretepena juha gotova je za svega 30ak minuta i okusom podsjeća na blagodati djetinjstva. A pravi se od sasvim jednostavnih sastojaka koje gotovo svako, ako ne i svako kućanstvo posjeduje.
Od sastojaka potrebno nam je:
- 200g suhe šunke/dimljene vratine/suhog mesa
- mljevena paprika
- 1-1,5 žličica češnjaka
- nekoliko feferona
- jedan luk
- goveđa juha
- 200ml kiselog vrhnja
- 120ml mlijeka
- 90g glatkog brašna
- sol i papar
- prstohvat-dva peršina
- svinjska mast.
Što se tiče pripreme, najprije je potrebno na prethodno zagrijanoj tavi otopiti svinjsku mast, odprilike 2-3 žlice te na to dodamo na kockice izrezano suho meso s nasjeckanim lukom i to sve zajedno pržimo vrlo kratko vrijeme. Potom dodajemo unaprijed pripremljenu slatku crvenu mljevenu papriku i češnjak što zatim zalijemo goveđim temeljcem, dodamo feferone i luk te začinimo solju i paprom i pustimo da se kuha 20-ak minuta.
Kako se bliži kraj kuhanja pretepene juhe napravi se tkz. „pretep“ juhe na način da s do sada pripremljenom juhom pomiješamo kiselo vrhnje, mlijeko, malo brašna i sve to zajedno miješamo 10ak minuta kuhačom. Kada je juha gotova poželjno je posipati je sitno sjeckanim peršinom i onda poslužiti dok je još blago vruća.