Ove pečene kuglice sa sirom od brokule nevjerojatno su ukusan obrok bez mesa ili izvrsni zalogaji za posluživanje na obiteljskim i drugim skupovima.
Pripremite ih od svježe ili smrznute brokule i uživajte u prizoru u kojem ih čak i najizbirljiviji jedeći konzumiraju! Pohane popete od brokule zasigurno nemaju zdrav okus - ali one to upravo jesu. Iznenadit ćete se koliko brokule koristite za njihovu pripremu - cijele vrlo velike glave - i pečene su, a ne pržene. Izlaze prekrasno zlatne, ostaju prilično okrugle, a iznutra su stvarno sočne i vlažne. Ako se odlučite da koristite svježe brokule za pripremu, trebat će vam 1 divovska glava ili 2 srednje glave. Bitno je da provjerite je li brokula dovoljno kuhana dok ne omekša kako biste je lakše "zgnječili" i oblikovali u oblike mesnih okruglica.
Sada prijeđimo na sastojke koji su vam potrebni za pripremu ovih zdravih pohanih popeta od brokule. Potrebne su:
- 2 šalice (pakirane) grubo nasjeckane mekane kuhane brokule (dobro ocijeđene) (400 g sirove brokule)),
- 1 šalica krušnih mrvica,
- 2 jaja,
- ¾ šalice isjeckanog sira,
- 2 ljutike / mladog luka, sitno narezane,
- ¼ žličice soli,
- crni papar
- maslinovo ulje.
Za pripremu umaka od jogurta od limuna i češnjaka koji ide odlično uz pohane polpete potrebne su nam: 2/3 šalice običnog jogurta, 1/2 limuna, 1 žlica soka od limuna, ½ češnjaka, mljeveno., 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (prilagodite okusu, ovisi o postotku masnoće upotrijebljenog jogurta) te sol i papar po ukusu.
Što se tiče same pripreme i zagrijavanja pećnice bitno je da zagrijte pećnicu na 200C/390F, što se odnosi na sve vrste pećnica, obložite pleh papirom za pečenje, stavite sve sastojke u zdjelu. Dobro promiješajte da se sjedini, usitnite brokulu (kao kad kuhate mljeveno meso). Izvadite nakupljenu žlicu, a zatim čvrsto pritisnite. Izvucite u ruku pa se oblikujte u kuglu. Stavite na pladanj. Ponovite s preostalom smjesom - trebalo bi napraviti 15 - 18 kuglica. Poprskajte uljem pa pecite 25 minuta ili dok površina ne postane blago hrskava i zlatna. Poslužite s umakom od jogurta s limunom - odlično se slaže i s kečapom! Osim same pripreme pohanih polpeta od brokule, bitna nam je i priprema umaka koji će se uz njih posluživati. Kod pripreme umaka potrebno je promiješati gore navedene sastojke pa ostaviti sa strane najmanje 20 minuta kako bi se okusi stopili. Naglasak bi voljela staviti i na samo sjeckanje i kuhanje svježe brokule gdje je važno odrezati cvjetove s brokule pa ih razlomiti na srednje komade.
Zatim izrežite tanju stabljiku na komade od oko 2,5 cm. Ako želite možete koristiti debelo glavno stablo, ogulite vanjsku kožu (koja je žilava), a zatim je narežite na palice od 2,5 cm / 1 ”x 1 cm / 2/5”. Zakuhajte vodu u velikoj tavi (ili ovaj korak napravite na pari). Prvo ubacite stabljike, kuhajte 2 minute. Zatim dodajte cvjetove i kuhajte 3 minute ili dok ne omekšaju. Dobro ocijedite i to je to. Kada ste to napravili, sjedi postupak skladištenja koji podrazumijeva da se brokule ohlade, a zatim stave u hermetički zatvorenu posudu. Za brzo podgrijavanje upotrijebite mikrovalnu pećnicu ili na drugi način zagrijte u pećnici. One se također dobro zamrznu nakon kuhanja, odmrznu pa se zagrijavaju na 180 ° C oko 5 minuta.
Može se napraviti unaprijed, oblikovati kuglice, zatim hladiti (ne zamrzavati), pa kasnije ispeći. Moguća je priprema i konzumacija kod osoba osjetljivih na gluten gdje se krušne mrvice zamjenjuju s 3/4 šalice bademovog brašna što će dovesti do povećanja kalorija na 387kcal, dok će se ugljikohidrati smanjiti na 17g. Sada kada imate pripremljen istovremeno zdrav i jednostavan obrok, odnosno tkz. pohane polpete od brokule, osladite svoje nepce i podijelite ovaj brz i niskokaloričan obrok sa najbližima.