Pita od poriluka kao predjelo, glavno jelo ili međuobrok
Pita od poriluka ukusan i odličan obrok. Pripremite pitu od poriluka i poslužite je kao predjelo ili međuobrok. Kako se radi pita od poriluka?
Sastojci za pitu od poriluka:
kore za pitu
900 g poriluka, narezanog
4 mlada luka, sitno nasjeckana
pola čaše bijelog vina
1 žumanjak
250 ml mlijeka
150 g feta sira
100 g tvrdog žutog sira
sol, papar
maslinovo ulje ili maslac za premazivanje lima/pleha
1 jaje i 1 žličica vode za premazivanje
Upute za pripremu pite od poriluka:
Poriluk operite i narežite, ostavite samo bijeli dio i narežite na ploške (širine 2 cm).
Zagrijte lonac, dodajte maslinovo ulje, poriluk i mladi luk te začinite solju i paprom. Pirjajte uz miješanje dok ne omekša. Deglazirajte bijelim vinom i pričekajte da ispari. Maknite posudu sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi.
U zdjelu dodajte 1 žumanjak i mlijeko i umutite. Umiješajte smjesu poriluka, feta sira, žutog sira, začinite paprom i izmiješajte da se sjedini.
Pleh srednje veličine premažite maslinovim uljem i položite jedan list kore. Premažite je maslinovim uljem ili otopljenim maslacem. Ubacite punjenje i izjednačite pomoću lopatice. Nožem odrežite dio prekomjernog tijesta i preklopite višak listova preko smjese. Ponavljajte tako dugo dok imate kore i nadjeva.
U zdjeli umutite jaje i vodu, premažite vrh pite s porilukom i narežite na komadiće. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko sat vremena. Uživajte u ovoj tradicionalnoj piti od poriluka.
403 Forbidden