Recept i priprema / Pita od poriluka kao predjelo, glavno jelo ili međuobrok

Image

Pitu od poriluka možete poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili međuobrok. Donosimo recept za pripremu pite od poriluka.

10.3.2022.
15:39
VOYO logo

Pita od poriluka ukusan i odličan obrok. Pripremite pitu od poriluka i poslužite je kao predjelo ili međuobrok. Kako se radi pita od poriluka?

Sastojci za pitu od poriluka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kore za pitu
  • 900 g poriluka, narezanog
  • 4 mlada luka, sitno nasjeckana
  • pola čaše bijelog vina
  • 1 žumanjak
  • 250 ml mlijeka
  • 150 g feta sira
  • 100 g tvrdog žutog sira
  • sol, papar
  • maslinovo ulje ili maslac za premazivanje lima/pleha
  • 1 jaje i 1 žličica vode za premazivanje

Upute za pripremu pite od poriluka:

Poriluk operite i narežite, ostavite samo bijeli dio i narežite na ploške (širine 2 cm).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte lonac, dodajte maslinovo ulje, poriluk i mladi luk te začinite solju i paprom. Pirjajte uz miješanje dok ne omekša. Deglazirajte bijelim vinom i pričekajte da ispari. Maknite posudu sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi.

U zdjelu dodajte 1 žumanjak i mlijeko i umutite. Umiješajte smjesu poriluka, feta sira, žutog sira, začinite paprom i izmiješajte da se sjedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pleh srednje veličine premažite maslinovim uljem i položite jedan list kore. Premažite je maslinovim uljem ili otopljenim maslacem. Ubacite punjenje i izjednačite pomoću lopatice. Nožem odrežite dio prekomjernog tijesta i preklopite višak listova preko smjese. Ponavljajte tako dugo dok imate kore i nadjeva.

U zdjeli umutite jaje i vodu, premažite vrh pite s porilukom i narežite na komadiće. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko sat vremena. Uživajte u ovoj tradicionalnoj piti od poriluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo