Piletina iz woka na slatko kiseli način odlično je jelo koje će vas oduševiti. Pripremite ovo jelo i poslužite ga kao glavno jelo.
Sastojci za pripremu jela piletina iz woka na slatko kiseli način:
Sastojci za slatki i kiseli umak:
- Pola šalice vruće vode(120 ml)
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice šećera (25 g)
- žlica kečapa
- 1/2 šalice soka od ananasa (120 ml)
- 3 žlice vinskog octa
Sastojci za pripremu piletine:
- 350 g pilećih prsa ili bedara bez kože bez kože
- 2 žlice vode
- 1/8 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice luka u prahu
- 1/2 žličice sezamovog ulja
- 1/8 žličice bijelog papra
- 1/2 žličice soli
Pohanje:
- 3/4 šalice univerzalnog brašna (100 g)
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 2/3 šalice ledene vode (160 ml)
- 1 žlica biljnog ulja (ili ulja repice, plus više za prženje)
Ostatak jela:
- 2/3 šalice komadića ananasa iz konzerve (izborno)
- 1 žlica ulja
- 1/4 šalice crvenog luka (narezanog na komade)
- 1/4 šalice crvene paprike (narezane na komade)
- 1/4 šalice zelene paprike (narezane na komade)
- 2 žlice kukuruznog škroba (pomiješanog s 2 žlice vode)
Piletina iz woka na slatko kiseli način priprema:
Kako pripremiti umak?
Odvojite ½ šalice soka od ananasa iz limenke ananasa i rezervirajte ⅔ šalice komadića ananasa (ako ih koristite). Stavite na stranu. Pomiješajte vruću vodu, sol, šećer i kečap. Miješajte dok se sol i šećer ne otope, a zatim dodajte ocat i sok od ananasa (ako ga koristite). Ako ne koristite sok od ananasa, zamijenite s ½ šalice vode ili pilećeg temeljca. Stavite na stranu.
Marinada piletine:
Narežite svoju piletinu na jednolične komade od 1 inča (za ravnomjerno kuhanje) i stavite u zdjelu. Dodajte češnjak i luk u prahu, sezamovo ulje, bijeli papar i sol. Miješajte dok svi komadi ne budu jednako premazani i ostavite da odstoje 5 minuta.
Smjesa za pohanje:
U zdjeli pomiješajte višenamjensko brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te dodajte 2/3 šalice ledene vode. Vilicom miješajte dok ne dobijete tijesto i umiješajte 1 žlicu ulja. Stavite na stranu.
Prženje piletine:
Zagrijte ulje u malom loncu dok ne dosegne 170 stupnjeva. U tijesto stavite 5 do 6 komada marinirane piletine. Štapićem, vilicom ili prstima premažite piletinu u tijesto i polako stavite svaki komad u ulje. Pažljivo okrećite piletinu. Pržite oko 2 minute ili dok tijesto ne postane svijetlo zlatno smeđe i hrskavo. Uklonite žlicom i pustite da se višak ulja ocijedi prije stavljanja na stalak ili tanjur obložen papirnatim ručnikom.
Priprema u woku-u:
Zagrijte 1 žlicu ulja repice u woku na srednje jakoj vatri, pa dodajte crveni luk i papriku. Pržite 30 sekundi uz miješanje. Zatim dodajte slatko -kiseli umak koji ste prethodno pripremili i zagrijte do vrenja. Smanjite vatru da se umak krčka. Promiješajte smjesu od kukuruznog škroba sa slatko kiselim umakom. Umak bi trebao biti dovoljno gust. Smanjite vatru i sada je vrijeme da po želji dodate još soli, octa ili šećera. Dodajte komadiće ananasa (ako koristite) i miješajte dok se ne zagrije. Došao je trenutak da dodate pohanu piletinu u wok i pomiješajte. Piletina iz wok – a na slatko kiseli način je gotova. Poslužite odmah!