Jedan od najčešćih i najpopularnijih začina, papar se dobiva od bobica odnosno zrna koje se uzgajaju u grozdovima na biljci papra nalik na lozu. Okrugla oblika, bobica odnosno zrno biljke papra počinje kao zelena bobica, a zatim sazrijeva od žućkastosmeđe do crvene i konačno crne boje.
Zrna papra zapravo su sićušna voćka, koštunica cvjetne loze poznate kao piper nigrum, koja se uzgaja u tropskim regijama, porijeklom s Indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije.
Konzumiranje papra u zrnu sprječava razne bolesti. Papar u zrnu pomaže u borbi protiv bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Papar u zrnu pomaže u ublažavanju probavnih problema kao što su probavne smetnje, nadutost, zatvor i nadutost.
Crni papar sadrži terpene pinen i kariofilen, za koje je poznato da umanjuju psihoaktivne tendencije THC-a i stvaraju umirujući, terapeutski učinak. Kariofilen, koji se također nalazi u klinčićima i cimetu, jedini je terpen koji se može vezati na iste receptore kao THC.
Iako crni papar nema isti negativan učinak na vaše zdravlje kao sol, previše jedenja može uzrokovati nelagodu.