Palenta s gljivama jelo je koje možete poslužiti kao predjelo ili prilog uz glavno jelo, ali i kao glavno jelo. Gljive poslužene s palentom daje savršeno jelo koje će vas oduševiti. Jelo je jednstavno za pripremu i brzo je gotovo.
Palenta s gljivama sastojci:
- 2 šalice temeljca od piletine
- 2 šalice mlijeka
- 1 žličica soli
- 1 šalica palente
- 20 g maslaca
- 1 šalica parmezana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 klinčića
- češnjak, narezan
- 200 g gljive, grubo narezane
- 1 žlica listova timijana
Palenta s gljivama postupak izrade:
U veliki lonac stavite kuhati temeljac, mlijeko i sol. Kada zavrije dodajte palentu uz neprestano miješanje, kako ne bi nastale grudice. Kuhajte 10 minuta ili dok ne postane mekano i glatko.
Maknite s vatre i dodajte maslac i parmezan. Začinite svježe mljevenim paprom.
Za to vrijeme skuhajte gljive. Zagrijte ulje u tavi. Dodajte češnjak, gljive i timijan. Pirjajte 5 minuta dok ne omekša i skuha. Vruću palentu poslužite na tanjuru, a preko nje stavite gljive.