Trebate pripremiti prhko tijesto, ali ne znate recept. Postoje različiti recepti za pripremu prhkog tijesta. Donosimo osnovni recept za prhko tijesto.
Sastojci za osnovni recept za prhko tijesto:
- 1 ¼ šalice brašna
- ¼ žličice soli
- ½ šalice maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
- ¼ šalice ledene vode
Osnovni recept za prhko tijesto priprema:
Kako biste dobili prhko tijesto, najprije u zdjeli pomiješajte brašno i sol. Ako želite, možete dodati i malo šećera.
Brašnu dodajte komad maslaca i nožem okrugle oštrice umiješajte maslac i brašno, uz polagano dodavanje dovoljno hladne vode dok se smjesa ne sjedini u elastično tijesto.
Površinu za valjanje potrebno posuti brašnom, pa tijesto okrenuti van. Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik i nastavite valjati, dodajući po potrebi još brašna da se ne lijepi, dok tijesto ne bude debljine oko četiri milimetra.
Za prhko tijesto utrljajte višak brašna s površine i pomoću sljedeće porcije maslaca ravnomjerno nanesite maslac na dvije trećine razvaljanog tijesta.
Presavijte tijesto na tri dijela, dovodeći kraj bez maslaca do sredine, a zatim preklopite drugu trećinu. Rubove tijesta stisnite prstima, okrenite tijesto na pola okretaja i ponovno lagano razvaljajte dok tijesto ne bude debljine četiri milimetra.
Nakon što ste završili s valjanjem, tijesto prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Prhko tijesto peče se na temperaturi od 200 stupnjeva.