74.000 boca /

Organsko vino ipak je boljeg okusa, kaže istraživanje

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici pretpostavljaju da izbacivanje pesticida omogućava mikrobima u tlu da se razvijaju, što poboljšava okus grožđa i daje istinitiji prikaz prirodnog okoliša

2.1.2017.
10:15
Thinkstock
VOYO logo

Organsko vino tema je rasprava već desetljećima: neki tvrde da prirodan proces šteti okusu, dok drugi da u grožđu ima toliko prirodnih pesticida da to ne može niti pisati na naljepnici.

Sad su u pomoć priskočili znanstvenici s University of California koji su proučili stručne recenzije, koje su objavljene u tri najbolja svjetska časopisa o vinima. Kako bi usporedili kvalitetu, pogledali su rezultate 74,148 vina iz Kalifornije, od 1998. do 2004., iz 3.482 vinograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili su da su vina koja imaju oznaku eko u SAD-u, dobila u prosjeku 4.1. bod više od neorganskih. Makismalan broj bodova bio je 100. Pretpostavljaju da se zbog usvajanja organske prakse i izbacivanja pesticida, omogućava mikrobima u tlu da se razvijaju, što poboljšava okus grožđa i daje istinitiji prikaz prirodnog okoliša. 

Uzgoj grožđa bez umjetnih gnojiva i smanjuje prinos, što može poboljšati kvalitetu jer manja količina voća treba dozrijeti, pa je sok koncentriraniji i ukusniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obuhvatili su više od 30 sorti grožđa, uključujući Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot... Rezultati objavljeni u Journal of Wine Economics su zanimljivi jer proturječe uvriježenom mišljenju kako su organska vina lošije kvalitete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo