Namaz od svinjske masti danas se često poslužuje uz kruh, a može se poslužiti kao predjelo ili međuobrok. Sastojci potrebni za pripremiti namaz od svinjske masti su:
- kilogram svinjske masti
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 20 dkg slanine
- 2 jabuke
- crni papar
- sol
- mažuran.
Započnite izradu namaza od svinjske masti tako da bijelu svinjsku mast narezanu na kockice sameljete i stavite u veliku tavu. Pržite dok mast ne postane prozirna, povremeno miješajući. Dodajte luk, češnjak i slaninu te pirjajte dok slanina ne porumeni i dok se masnoća ne istopi.
Dodajte jabuke i začinite po želji mažuranom, paprom i soli po ukusu. Prebacite u kamenu posudu ili staklenku otpornu na toplinu. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se mast ne stvrdne. Namaz od svinjske masti čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.
Poslužite namaz od svinjske masti na kruhu s lukom i kiselim krastavcima .