Punjene paprike su veoma popularno jelo koje se može pripremiti i za nekoliko dana unaprijed. Donosimo recept kako napraviti najjednostavnije punjene paprike.
Sastojci za najjednostavnije punjene paprike:
- 6 paprika babura
- 50 dkg mljevene govedine
- ½ šalice luka, narezanog na kockice
- 2 žličice mljevenog češnjaka
- šalica riže
- 1 žličica soli
- 20 dkgrajčice narezane na kockice
- 10 dkg umaka od rajčice
- 2 žličice začina prema želji
- 2 tikvice, narezane na kockice
Priprema najjednostavnijih punjenih paprika:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Zakuhajte veliki lonac vode. Odrežite vrhove paprika i izvadite sjemenke i opne. Paprike uronite u kipuću vodu i ostavite da se kuhaju 2 minute, zatim ih izvadite i ocijedite na papirnatim ručnicima. U međuvremenu zapirjajte mljevenu junetinu i luk u tavi, zatim ocijedite svu masnoću.
Dodajte češnjak i miješajte. Zatim ubacite kuhanu rižu, polovicu umaka od rajčice, rajčice narezane na kockice, narezane tikvice, začine i sol. Promiješajte da se sjedini i kuhajte dok se ne zagrije. Žlicom dodajte mljevenu goveđu smjesu u svaku od pripremljenih paprika i stavite u vatrostalnu posudu. Svaku papriku prelijte s otprilike žlicom umaka od rajčice i prekrijte posudu folijom.
Pecite 10 minuta, uklonite foliju i nastavite peći još 15 minuta. Najjednostavnije punjene paprike su gotove i spremne za posluživanje.