Recepti za pripremu musake su različiti, donosimo vam recept za pripremu musake od mljevenog mesa sa slaninom i kiselim kupusom.
Kako se priprema musaka od mljevenog mesa sa slaninom i kiselim kupusom?
Za pripremu ovog jela potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 1,5 kg bijelog krumpira
- 900 g mljevene svinjetine
- 2 komada luka srednje veličine
- 500 ml paste od rajčice
- 50 ml suncokretovog ulja
- 100 ml tople vode
- 2,5 žličice morske soli
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žlica mažurana osušena
- 1/2 žlice sušene majčine dušice
- 1/2 žlice mješavine povrća iz juha
- 1 žlica mrvica
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 40 g naribanog cheddara
- 15 g parmezana
- 10 dkg slanine narezane na trakice
- narezani kiseli kupus
Musaka od mljevenog mesa sa slaninom i kiselim kupusom priprema:
Krumpir skuhajte u slanoj vodi, cijeli i neoguljen. Nakon što je krumpir kuhani, ohladite ga i ogulite.
U tavi zagrijte 50 ml suncokretovog ulja, a zatim ispržite nasjeckani luk. Začinite žličicom morske soli i pirjajte luk oko 2-3 minute na umjerenoj vatri dok ne omekša i postane proziran. Dodajte mljeveno meso i pržite te miješajte dok ne dobije bjelkastu boju.
Dodajte oko 250 ml umaka od rajčice i oko 100 ml tople vode, malo promiješajte pa začinite sušenim mažuranom, svježe mljevenim paprom, pola žličice morske soli i sušenim timijanom. Meso dinstajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta.
Dvije žlice suncokretovog ulja izlijte lim za pečenje i pospite žlicom krušnih mrvica. Narežite krumpir u posudu za pečenje, začinite ga s pola žličice morske soli, a zatim rasporedite po krumpiru mljeveno meso i dodjate oko 50 ml umaka od rajčice. Narežite slaninu na meso i prekrijte s preostalim krumpirom. Začinite s pola žličice soli, dodjate ostatak rajčice i naribajte sir.
Pecite musaku na 200 stupnjeva oko pola sata dok krupir ne dobije lijepu bakrenu boju.
Musaka od mljevenog mesa sa slaninom i kiselim kupusom je gotova, poslužite ju toplu s kiselim kupusom.