Priprema hrane ispod peke vrlo je popularan način pripreme hrane. Ispod peke se može pripremati riba, povrće, meso...
Koje je najbolje meso za pripremu ispod peke? Janjetina, teletina, svinjetina i ovčetina meso je koje se najčešće priprema ispod peke. Međutim, janjetina je na neki način najbolje meso za pripremu ispod peke, a nakon janjetine slijedi teletina.
Jedno od poznatijih jela ispod peke je priprema hobotnice ispod peke. Od ribljeg mesa hobotnica je najčešće priprema ispod peke. Osim mesa, ispod peke mogu se pripremati sve vrste povrća, posebice krumpir, te kruh.
Ovako pripremljena hrana ima zaista poseban okus i ne može se usporediti ni s čim drugim. Djelomično je pečeno, djelomično kuhano te je vrlo mekano i sočno.
Meso za peku ili riba stavlja se u veliki, plitki okrugli lim. Doda se malo ulja i začini prema želji, zatim se meso obloži velikom kupolastom glinom ili metalnim zvonom. Zapalite vatru na dasci kamenog roštilja. Kad ima dovoljno vrućeg ugljena, na njega stavite cijelo zvono (sa hranom unutra) i poklopite poklopac s još malo vrućeg ugljena, da se peče odozdo i odozgo. Tako se meso polako kuha u vlastitom soku.