Izraz "mahune na gusto" obično se odnosi na jelo koje se priprema od svježih ili konzerviranih mahuna i koje ima gusta teksturu te je dio naše tradicionalne kuhinje. Ovo jelo koje se već godinama unatrag sprema u našim krajevima može biti ukusan i hranjiv obrok koji kombinira zdravo povrće s različitim začinima i drugim sastojcima.
Sastojci za mahune na gusto:
- 500 g svježih mahuna (ili konzerviranih)
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 velike rajčice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica mljevene paprike
- 1/2 žličice kumina
- 1/2 žličice sušenog timijana
- 1/4 žličice crvene paprike u prahu
- sol i papar
Ako koristite svježe mahune, operite ih i odrežite im krajeve. Ukoliko s druge strane koristite konzervirane mahune, ocijedite ih i isperite pod tekućom vodom. Zatim zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. U tavu dodajte sjeckani luk i češnjak te ih pržite dok ne postanu staklasti i lagano zlatni. Nakon toga u tu istu tavu dodajte nasjeckane rajčice i pirjajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste sok. Naposljetku, dodajte mahune i dobro promiješajte sa svim sastojcima.
Posolite, popaprite i dodajte mljevenu papriku, kumin i sušeni timijan. Ako želite jelo malo intenzivnije začiniti, možete dodati i crvenu papriku u prahu za ljutinu. Smanjite vatru na laganu jačinu i pokrijte tavu. Kuhajte mahune na gusto oko 10-15 minuta, povremeno miješajući dok ne postanu mekane, ali još uvijek donekle hrskave. Provjerite okus i prilagodite začine prema svom ukusu.
Poslužite mahune na gusto kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso, ribu ili piletinu. Prije posluživanja, posipajte svježim sitno sjeckanim peršinom kako biste jelu dodali svježinu i ukrasili ga. Uživajte!