Ljetna pita od tikvica je osvježavajući i ukusan način da iskoristite svježe tikvice kojih je obilje tijekom ljetnih mjeseci. Kako pripremiti ljetnu pitu od tikvica?
Sastojci za ljetnu pitu od tikvica:
500 g tikvica
1/2 žličice soli
250 g tijesta za pitu
2 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
100 g sira
Svježi peršin
Sol i papar po ukusu
Prije pripreme ljetne pite od tikvica, zagrijte pećnicu na 180°C. U sljedećem koraku operite tikvice i narežite ih na tanke kolutove. Posolite tikvice i ostavite ih 10-15 minuta da puste vlagu. Zatim ih lagano ocijedite.
Pripremite tijesto za pitu prema uputama na pakiranju ili koristite domaće tijesto. Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup za pitu, pritiskajući ga uz rubove.
Po tijestu rasporedite narezane tikvice. U zdjeli, razmutite jaja i vrhnje za kuhanje. Dodajte naribani sir, svježi peršin, sol i papar. Promiješajte sve sastojke.
Prelijte smjesu od jaja, vrhnja i sira preko tikvica u kalupu. Stavite ljetnu pitu od tikvica u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite je oko 30-35 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju i jaja se stegnu.
Izvadite pitu od tikvica iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije posluživanja.