Praktični savjeti /

Što je liofizirano voće i kako nastaje?

Image
Foto: Pixabay

Čuli ste za pojam liofilizirano voće a ne znate što je? Donosimo jednostavan odgovor na pitanje što je to liofilizirano voće.

20.10.2021.
9:45
Pixabay
VOYO logo

Liofilizacija se naziva još i sušenje smrzavanjem. No što je to liofilizirano voće i kako djeluje? Voće se prvo zamrzava na -50 ° C do -60 ° C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tijekom procesa led se sublimacijom pretvara u vodenu paru.

Kako se voće liofilizira? Plodovi koji se koriste za proces liofilizacije uzimaju se iz komore za zamrzavanje i transportiraju u komoru za preradu. Na radni stol u komori za preradu duboko smrznuto voće stavlja se na ploče od nehrđajućeg čelika i jednako raspoređuje po površini. Nakon toga se vrata stroja za lifilizaciju zatvaraju prema temeljitom priručniku i sustav se pokreće. Očekivano vrijeme za izvođenje procesa liofilizacije je 30 do 40 sati, što ovisi o količini, veličini i vrsti duboko smrznutih plodova. U međuvremenu se stalno prate parametri vakuuma, temperature i drugih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liofilizirano voće je također vrlo ukusno. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, liofilizirano voće pokazalo je najbolje rezultate prema ljudskom osjetilu (mirisa i okusa).

Neke od prednosti liofiliziranog voća su da se procesom liofilizacije izbjegava zagađenje proizvoda zbog činjenice da, budući da ima 97% vlage izolirane, većina bakterija i plijesni ne može preživjeti ovaj proces. Zamrznuto sušeno voće najbolje je kada se konzumira izravno iz pakiranja, ali također je izvrstan dodatak prehrani za zobene pahuljice, musli, med, različite vrste čajeva i mnoge druge zdrave prehrambene proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadam se da smo vam uspjeli odgovoriti na pitanje što je to liofilizirano voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo