Kumin je jedan od najstarijih začina na svijetu, no zbog sličnosti imena s drugim začinom – kimom često dolazi do zabune, iako oni osim imena nemaju nikakvih dodirnih točaka. Kumin u zrnu prvenstveno se koristi u prehrani.
Uz njegov veoma intenzivan miris koji neodoljivo podsjeća na anis, kumin u zrnu ima i ljekovita svojstva. Sadrži veliku količinu željeza koje pozitivno pridonosi našem imunološkom sustavu te bi ga iz tog razloga trebalo češće konzumirati. Zbog velike količine vitamina C, njegova konzumacija pomaže kod infekcija dišnih puteva i raznih prehlada.
U našoj kuhinji koristi se kod kuhanja kupusa, repe, kod začinjavanja mesa i raznog peciva. Kumin u prahu nam je poznatiji kao sastojak indijskih i arapskih jela, npr. curry. Kod nas je najpoznatiji kao lijek za nadutost jer njegova eterična ulja pomažu u slučaju loše probave. Mlade majke često svojim bebama daju čaj od kumina kako bi ublažile dojenačke grčeve. Odrasli često svoje probleme s lošom probavom i nadutošću rješavaju ispijanjem čaja od kumina koji je veoma jednostavan za pripremu. U pliću posudu stavite 1 žličicu kumina u zrnu i lagano miješajte zagrijavajući na vatri par sekundi kako bi se otopila eterična ulja.
Lagano dolijevajte šalicu hladne vode ( oko 2,5 dl) i pustite da proključa. Ugasite vatru, poklopite i ostavite stajati oko 5 minuta, a nakon toga ga procijedite i dodajte 1 žličicu meda. Pijte ga u malim gutljajima u više navrata i uživajte u njegovom aromatičnom okusu.