Kuhana palenta ne jede se samo za doručak, kako bi tijelo dobilo energiju, kako se nekada smatralo. Danas, kuhana palenta dio je svih obroka i uz nju se savršeno slažu različiti umaci, od povrtnih do mesnih i ribljih. Naravno, važno je da je kuhana palenta kremasta i bez grudica, stoga je važna njezina priprema.
Kuhana palenta priprema se od sljedećih sastojaka:
- 200 g kukurzne krupice ili palente
- 800 ml vode
- sol
- žličica maslaca
U lonac dodajte vodu i sol. Ostavite da zavri. Dodajte kukuruznu krupicu/palentu postepeno te miješajte uz pjenjaču. Što ćete bolje miješati, ona će vam biti gušća i kremastija. Kuhajte ju 5 minuta pa dodajte žlicu maslaca i još ju kuhajte 5 minuta. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom da ne bi došlo do grudica.
Kuhana palenta može se poslužiti na onaj način koji vi najviše volite!