Recept i priprema / Kuglof s grožđicama desert s kojim nećete pogriješiti

Image
Foto: Pixabay

Recepti za pripremu kuglofa su brojni, a jeste li probali kuglof s grožđicama? Donosimo recept za pripremu kuglofa s grožđicama.

8.4.2022.
9:59
Pixabay
VOYO logo

Kuglof s grožđicama se tradicionalno peče u visokoj, ukrasnoj posudi, što kolaču daje karakterističan izgled. Pratite recept i pripremite kuglof s grožicama. Priprema kuglofa traje tri sata s obzirom da tijesto treba odmarati barem dva sata.

Sastojci potrebni za kuglof s grožđicama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1,5 žličice suhog kvasca
  • 2 žlice tople vode
  • 1 šalica mlijeka
  • 7 žlica maslaca
  • 6 žlica šećera
  • 3 šalice brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 velika jaja
  • 1,5 šalice grožđica
  • 1 žličica sitno naribane svježe korice naranče ili limuna
  • 20-ak cijelih blanširanih badema
  • žlica šećera u prahu

Priprema kuglofa s grožđicama:

Pomiješajte kvasac i vodu u maloj posudi i ostavite da odstoji dok ne postane pjenasto, 5 do 10 minuta. Zagrijte mlijeko sa 6 žlica maslaca i granuliranim šećerom na laganoj vatri, miješajući, dok se smjesa ne zagrije, maslac se otopi i šećer otopi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosijte brašno i sol u zdjelu stajaćeg miksera. U brašnu napravite udubinu i dodajte smjesu kvasca. Polaganim mlazom dodajte toplo mlijeko, miksajući malom brzinom s nastavkom za lopaticu. Povećajte brzinu na srednju i umiješajte jedno po jedno jaje, a zatim umiješajte grožđice i koricu. Nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko, oko 5 minuta.

Kalup za kuglof namažite s preostalom žlicom maslaca. Stavite po jedan badem u svako udubljenje na dnu kalupa, pa žlicama tijesto ravnomjerno rasporedite u kalup. Pokrijte kalup nauljenom prozirnom folijom i kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu dok ne napuni kugolf, oko 2 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte pećnicu na 200°C. Kuglof s grožđicama pecite u sredini pećnice 15 minuta, a zatim lagano pokrijte kalup folijom i nastavite peći dok ne porumeni pa pecite još 20 do 25 minuta. Ohladite u kalupu 2 minute, a zatim okrenite kuglof s grožđicama na rešetku da se potpuno ohladi, oko 1 sat. Pospite kuglof s grožđicama šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo