Za pripremu kremastog rižota s dagnjama najbolje je koristiti arborio rižu jer će zrna riže biti savršeno kremasta izvana a blago al dente u sredini.
Sastojci potrebni za pripremu kremastog rižota s dagnjama su:
- 200 ml suhog bijelog vina
- 1,25 ml vode
- 45 g neslanog maslaca
- 2 luka, sitno nasjeckana
- 450 g riže
- 1 kg dagnji
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 4 grančice svježeg timijana
- svježi ili suhi lovorov list
Upute za pripremu kremastog rižota s dagnjama:
Stavite dagnje u sudoper s hladnom vodom i preberite ih, odbacujući one koje se ne zatvore kad ih dodirnete oštricom noža. Oštricom malog oštrog noža ostružite sve rane i povucite crne niti. Temeljito operite, zatim ocijedite.
U velikoj tavi rastopite maslac na laganoj vatri i pržite nasjeckani luk i češnjak nekoliko minuta dok ne omekšaju. Dodajte vino, timijan i lovorov list, zakuhajte i kuhajte 10 sekundi na jakoj vatri. Dodajte dagnje, poklopite i kuhajte tresući tavu 1 minutu dok se dagnje ne otvore. Sve što ostane zatvoreno bacite.
Ocijedite sok iz dagnji u malu posudu kroz fino sito ili krpu. Dagnje izvadite iz ljuštura i držite ih u soku od kuhanja. Pustite da vino za rižu kuha 5 sekundi i ostavite sa strane. U posebnoj posudi zakuhajte vodu.
U velikoj tavi rastopite maslac i na njemu pržite luk za rižoto minutu, zatim dodajte rižu i promiješajte. Dodajte vino i punu žlicu tople vode. Na srednje jakoj vatri stavite rižu da zavri i kuhajte dok riža ne upije većinu vode. Dodajte još jednu žlicu vode, lagano miješajući. Riža će se postupno kuhati kako se dodaje voda. Neka temperatura bude niska jer rižoto nikako ne smije prokuhati. Ovaj proces će trajati oko 30 minuta.
Dagnje i njihov sok umiješajte u rižoto. Promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri još minutu, začinite morskom soli i crnim paprom i poslužite.