Svijet gljiva / Kratki vodič za pravilno branje vrganja

Image
Foto: Pixabay

Vrganji su jedna od najpoznatijih vrsta gljiva, a mogu se koristiti u brojnim jelima. Kako pravilno brati vrganje?

14.7.2023.
11:57
Pixabay
VOYO logo

Prije nego što krenete u branje, educirajte se o karakteristikama vrganja. Prepoznajte njihov izgled, boju i karakteristične znakove kako biste izbjegli berbu otrovnih gljiva.

Berite samo zrele vrganje, one čvrste na dodir s neokrnjenim klobukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pažljivo i pravilno branje vrganja, koristite oštar nož kako biste izrezali vrganje iznad zemlje, ostavljajući dio micelija za ponovni rast.

Ostavite manje vrganje i mlade primjerke kako bi mogli sazrijeti i osigurati daljnji rast i razmnožavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je također važno napomenuti prilikom branja vrganja jest da vrganje berete odgovorno i pritom ne oštećujete okolni ekosustav. Ne berite vrganje u zaštićenim područjima i ne uništavajte njihova prirodna staništa.

Bez ugrožavanja prirode i ostavljajući mogućnost da drugi ljubitelji gljiva također uživaju u ovoj prekrasnoj prirodnoj deliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo