Kod kupnje dagnji školjke trebaju biti svijetle, neoštećene i zatvorene. Otvorene dagnje treba stisnuti i tapkati, ako se zatvore, još su žive, ako ostanu otvorene znači da su mrtve i da nisu za jelo.
Dagnje su ukusne, hranjive i s malo natrija i zasićenih masti, dagnje su lako probavljivi izvor vitamina B i C, aminokiselina, Omega 3 masnih kiselina i vitalnih minerala uključujući željezo, mangan, fosfor, kalij, selen i cink.
Gram mesa dagnji sadrži više proteina od grama goveđeg temeljca, uz puno manje masti, mnogo više mineralnih hranjivih tvari i četvrtinu ukupnih kalorija.
Koliko dugo treba kuhati dagnje? Ulijte vodu u lonac i stavite ga na srednju vatru. Pustite da voda prokuha, a zatim ubacite dagnje i sve poklopite. Smanjite vatru na umjerenu i kuhajte, povremeno miješajući, dok se dagnje ne otvore. To će trajati 3 do 6 minuta, ali provjeravajte često nakon 3 minute jer se sve dagnje ne otvore istovremeno.