Med je zdrava zamjena za šećer. Međutim, koliko meda koristiti umjesto šećera? Ako koristite med umjesto šećera trebate imati na umu da je med dva do tri puta slađi od klasičnog šećera. Stoga treba biti umjeren prilikom dodavanja meda.
Uvijek koristite manje šećera nego meda. Za svaku šalicu šećera koju bi inače iskoristili prilikom pripreme kolača, zamijenite ju sa ½ do 2/3 šalice meda. Razlog manje količine meda je to što je med dva do tri puta slađi od klasičnog šećera.
S druge strane med se sastoji od čak 20 posto vode, što znači da treba smanjiti ukupnu količinu vode u receptu. Pravilo je da za svaku šalicu meda koju koristite, uklonite ¼ šalice drugih tekućina iz recepta.
Imate li priliku što je moguće češće koristite med umjesto šećera. Pri tome vodite računa o tome koliko ide meda umjesto šećera kako biste izbjegli pretjeranu slatkoću.