Kesten - omiljena jesenska namirnica stoga donosimo ukusne kesten kocke.
Sastojci za kolač s kestenom:
- 6 jaja
- 150 grama šećera
- 150 grama kesten pirea (nezaslađenog)
- 2 žlice glatkog brašna
- 50 grama čokolade u prahu
- 1 prašak za pecivo
Krema za kolač s kestenom:
- 150 grama omekšanog maslaca
- 350 grama kesten pirea
- 150 grama šećera u prahu
- 1 žlica ruma
- 4 dcl tučenog slatkog vrhnja
- 1 instant želatina
Glazura za kolač s kestenom:
- 100 grama čokolade
- 4 žlice ulja
Priprema kolača s kestenom:
Bjelanjke miksati u čvrsti snijeg, postepeno dodavati šećer, zatim brzinu miksera smanjiti na najmanju i lagano umiješati žutanjke, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju kesten pire.
Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela i svaki posebno peći na papiru za pečenje ne dulje od 6-7 minuta na temperaturi 180 stupnjeva. Doduše, može se tijesto ispeći najedamputa i tada vodoravno prerezati ali meni je lakše i jednostavnije peći svaki za sebe.
Za kremu miksati omekšani maslac i kad postane pjenasti dodati šećer u prahu, rum i kesten pire. Slatko vrhnje izmiksati u šlag uz dodatak instant želatine - svakako preporučamo staviti želatinu jer će se šlag razvodniti osim ako nije biljnog porijekla. Kolač slagati: kora - polovica slatkog vrhnja – krema od kestena – druga polovica slatkog vrhnja – kora – čokoladna glazura. Čokoladu otopiti na pari, dodati ulje i preliti po kolaču.
Pri posluživanju kolača s kestenom ohladiti u hladnjaku ali prije posluživanja ostaviti barem pola sata na sobnoj temperaturi, biti će puno ukusniji.