Kolač od luka pripremite i poslužite kao predjelo. Donosimo vam recept za pripremu kolača od luka, a kombinacija luka sa slaninom donosi dobitnu kombinaciju.

Kolač od luka sastojci:

  • 80 dkg luka
  • 50 dkg brašna
  • 42 g kvasca
  • 2,5 dcl mlijeka
  • žličica šećera
  • 12 dkg slanine
  • 3 jaja
  • 10 dkg maslaca
  • 25 dkg milerama
  • žličica kima
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Kolač od luka priprema:

Kolač od luka jednostavno se priprema, ali priprema traje oko dva sata.

Stavite u posudu mlako mlijeko s dvije žličice brašna, šećerom i kvascem te miješajte pjenjačom. Kvasac se mora rastopiti i ostaviti na toplo oko pola sata.

Nakon što nastane pjenica u nju dodajte brašno i napravite tijesto. U tijesto dodajte omekšali maslac i izradite tijesto do kraja.

Oblikujte kuglu i ostavite prekriveno krpom oko 40 minuta neka odstoji.

Na tavi na ulju pržit ekolutove ulja, slanine narezanu na prutiće sve posolite i pržit ena srednje jakoj vatri.

Nakon nekoliko minuta slaninu maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

U drugu posudu stavite mileram, umućena jaja i kim i izmiješajte.

Kada se tijesto diglo, izvaljajte na debljinu od oko pola centimetara, premjestite u lim za pečenje.

Tijesto nadjenite s lukom i slaninom, prelijte tankim slojem mješavite milerama i jaja te pecite na 200 stupnjeva oko pola sata.

Kolač od luka je gotovo i spreman topli za posluživanje.