Kokosovo brašno, alternativa je višenamjenskom brašnu bez glutena. Proizvodi se mljevenjem suhog kokosovog mesa u fini prah. Uglavnom se pravi od kokosovog mesa koje je ostalo od proizvodnje kokosovog mlijeka.
Koliki je rok trajanja kokosovog brašna?
Nažalost, masnoća u popularnim alternativnim brašnima poput bademovog i kokosovog brašna pomaže da se brže pokvare od škrobnog brašna. Dakle kokosovo brašno ima rok trajanja na koji treba pripaziti prije upotrebe brašna.
Koliki je onda rok trajanja kokosovog brašna, ako se on razlikuje od običnog brašna koje se može čuvati poprilično dugo?
Bademovo i kokosovo brašno ima rok trajanja od samo tri mjeseca na sobnoj temperaturi i šest mjeseci u hladnjaku ili zamrzivaču. Isto vrijedi i za druga brašna od orašastih plodova, te fino mljevene sjemenke (poput lana). Uz sve navedeno, pravilno uskladišteno kokosovo brašno treba ostati svježe najmanje 12 do 18 mjeseci nakon datuma proizvodnje. Može se reći da kokosovo brašno ima svoj rok trajanja koji se mora ispoštovati.