Gulaš je jelo koje se priprema od mesa i to najčešće od junetine, ali nije svejedno koji dio junetine koristite za gulaš.
Juneća lopatica najbolji je dio junetine koji se koristi za pripremu gulaša. Meso treba narezati na kockice i prijati na laganoj vatri oko sat vremena. Nakon sat vremena prijanja meso će postati mekano i vrlo ukusno.
Osim lopatice za pripremu gulaša možete koristiti i juneći vrat, ali i juneći but.
Gulaš je jelo koje potječe iz Mađarske odakle je otputovalo u druge srednjoeuropske zemlje i šire. Kao rezultat toga, postoji bezbroj varijacija gulaša, kao što je gulaš od svinjetine, pa čak i gulaš od piletine ili puretine.
U Mađarskoj se gulaš poslužuje s rezancima od jaja na maslacu pod nazivom Csipetke. Uz gulaš je dobro poslužiti i bilo koju sitnu tjesteninu, pire krumpir, okruglice, rižu ili kruh.