Kuharica / Koje su gljive za kiseljenje? Kako pripremiti gljive za kiseljenje?

Image
Foto: Pixabay

Gljive se mogu kiseliti i pripremiti za zimnicu. Koje su gljive za kiseljenje? Kako pripremiti gljive za kiseljenje?

11.1.2023.
13:10
Pixabay
VOYO logo

Čuli ste da postoje gljive za kiseljenje, no niste znali koje su to i kako se radi? Gljive za kiseljenje zapravo su gljive koje i inače koristimo, a ako su kiseljenje, to je kao i svaka druga kisela salata, poznatija i kao zimnica. No, ipak postoje one pogodnije gljive za kiseljenje, a to su trubače i prosenjaki. Teško da ćete takav rezultat postići i sa šampinjonima.

Gljive za kiseljenje imaju cijeli svoj postupak. Prvo treba nabaviti sastojke, a to su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 kg trubača
  • 1 kg prosenjaka
  • 6 litara vode
  • 200 grama soli
  • 300 ml alkoholnog octa
  • 100 grama šećera
  • 2 paprike
  • 3 lista lovora
  • 10 zrna papra
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka

Prosenjake ostružite ispod klobuka i tako ih očistite. Narežite ih, kao i trubače. Narežite papriku, luk i češnjak koji ste narezali na veće komade. Papriku i gljive prokuhajte u 3 litre slane vode (otprilike 3 – 4 žlice soli). Od ostalih sastojaka napravite marinadu te ju prokuhajte. Gljive i papriku rasporedite u teglice (nakon što ste ih procijedili), a zatim prelijte marinadom. Zatvorite i pustite da se ohladi.

Gljive za kiseljenje mogu stajati u hermetički zatvorenim teglicama i na gladnom mjestu i do šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo