Čuli ste da postoje gljive za kiseljenje, no niste znali koje su to i kako se radi? Gljive za kiseljenje zapravo su gljive koje i inače koristimo, a ako su kiseljenje, to je kao i svaka druga kisela salata, poznatija i kao zimnica. No, ipak postoje one pogodnije gljive za kiseljenje, a to su trubače i prosenjaki. Teško da ćete takav rezultat postići i sa šampinjonima.
Gljive za kiseljenje imaju cijeli svoj postupak. Prvo treba nabaviti sastojke, a to su:
- 2 kg trubača
- 1 kg prosenjaka
- 6 litara vode
- 200 grama soli
- 300 ml alkoholnog octa
- 100 grama šećera
- 2 paprike
- 3 lista lovora
- 10 zrna papra
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
Prosenjake ostružite ispod klobuka i tako ih očistite. Narežite ih, kao i trubače. Narežite papriku, luk i češnjak koji ste narezali na veće komade. Papriku i gljive prokuhajte u 3 litre slane vode (otprilike 3 – 4 žlice soli). Od ostalih sastojaka napravite marinadu te ju prokuhajte. Gljive i papriku rasporedite u teglice (nakon što ste ih procijedili), a zatim prelijte marinadom. Zatvorite i pustite da se ohladi.
Gljive za kiseljenje mogu stajati u hermetički zatvorenim teglicama i na gladnom mjestu i do šest mjeseci.