Riža ima visoku energetsku vrijednost, lako se probavlja i hranjiva je. Iako postoji tisuća vrsta riže, dijelimo ju u 2 skupine - oryza sativa i oryza glaberrima. Sativa skupina uključuje dvije podvrste zrna riže, a to su japonica (riža srednjeg zrna i okruglog), te i indica (riža dugog zrna). Koja riža je najbolja riža za sarmu?
Riža dugog zrna je pet puta je dulja nego što je šira. Pri kuhanju se ne sljepljuje nego je svako zrno samostalno i odvojeno, što znači da je ova vrsta prikladna za salate, juhe i pržena jela s rižom.
Riža srednje dugog zrna podrazumijeva zrnca koja su dvostruko duža od svoje širine. Ona sadrže podjednake količine amiloze i amilopektina, što znači da se zrnca mogu slijepiti nakon kuhanja. Riža srednje dugog zrna prikladna je za deserte i punjenje povrća.
Riža kratkog zrna sadrži više amilopektina, pa su zrna debeljuškasta, okruglasta i ljepljiva. Takva riža pogodna je za rižota, suši ili rižu na mlijeku.
Stoga ako se pitate koje je riža najbolja za sarmu, to je riža srednje dugog zrna.