Kelj pripremljen na varivo i u kombinaciji s kobasicama potpuno je glavno jelo. Kelj varivo s kobasicama osim što je ukusno, sadrži i puno vlakana.
Sastojci potrebni za pripremu kelj variva s kobasicama su:
- 300 g kobasica
- 2 limenke graha, ocijeđene i isprane
- 1 konzerva rajčice
- 1 glavica luka
- 2 stabljike celera
- 2 mrkve
- 300 g gljiva
- 500 g kelja
- 2 žlice maslinovog ulja
- 6 šalica pilećeg temeljca
- sol, papar
Upute za pripremu kelj variva s kobasicama:
Zagrijte veliki lonac na srednje jakoj vatri. Tanko narežite kolutove kobasica i dodajte ih u lonac s 1 žlicom maslinova ulja. Povremeno promiješajte i kuhajte oko 5 minuta, dok kobasica lagano ne porumeni. Izvadite iz lonca i ostavite sa strane.
Nasjeckajte luk i dodajte ga u lonac sa 1 žlicom maslinovog ulja. Povremeno miješajte 3-4 minute, dok luk ne postane proziran.
Zatim nasjeckajte mrkvu, celer i gljive na komade iste veličine i dodajte ih u lonac. Miješajte 3-4 minute, dok povrće ne počne omekšavati. Začinite prstohvatom soli, papra i ostalim začinima po želji. Promiješajte da se sjedini.
Ulijte limenku rajčice narezane na kockice, bijeli grah i kuhanu kobasicu. Dodajte svu količinu pilećeg temeljca i promiješajte. Smanjite vatru na srednje nisku, pokrijte poklopcem i pustite da lagano kuha. Nakon što zavri ostavite da se kuha 20-30 minuta.
Zadnje 2-3 minute kuhanja dodajte sitno nasjeckani kelj. Promiješajte da se omekša i poslužite!