Tibetanska gljiva ili kako ju još nazivamo „živim lijekom“ bogata je esencijalnim mineralima i vlaknima te je niskokalorična. Sadrži zdrave masne kiseline, vitamine A, D i E te neke vrste sadrže i složene ugljikohidrate. Tibetanske gljive se fermentiraju kako bi se dobio kefir. Kefir je probiotički napitak koji sadrži bakterije mliječne kiseline te da ima imunomodulatorno, antibakterijsko, antineoplastično i antifungalno djelovanje.
Također poboljšavaju kognitivnu sposobnost. Liječi oštećene živčane stanice u živčanom sustavu te stimuliraju faktor rasta živaca koji podupire rast i oporavak živčanih stanica i mijelinske ovojnice.
Sastojci za pripremu kefira od tibetanske gljive:
- tibetanska gljiva
- mlijeko
Kako napraviti kefir od tibetanske gljive:
U staklenu posudu stavite gljive i prelijete ih mlijekom sobne temperature. Mlijeko ne smije biti svježe. Posudu prekrijte plastičnim poklopcem ili gazom, ali nikako do kraja, gljiva mora imati dotok kisika, mora disati. Ostavite 24 sata da odstoji te nakon toga procijedite. Dobiveni kefir procijedite kroz plastičnu cjediljku te miješajte drvenom ili plastičnom žlicom. Nakon što ste ocijedili, gljivu koja je ostala u plastičnom cjedilu operete pod mlazom vode pa je opet opranu vratite u posudu, zalijete mlijekom i ostavite do sutra. Svaki dan gljivu morate zalijevati mlijekom i isprati je jer u protivnom promijenit će boju i izgubiti ljekovito svojstvo.