Kada se šećer pomiješa s vodom i toplinom nastaje jednostavan slatki sirup. Kako temperatura šećera raste, više vode isparava što rezultira višom koncentracijom šećera u otopini. Što je veća koncentracija šećera, to je ohlađeni sirup krhkiji.
Karamelizacija šećera je kada se šećer zagrijava i počinje dobivati tamniju boju i orašasti okus. Karameliziranje šećera se koristi za pripremu različitih umaka, bombona, preljeva, sladoleda, glazura i još mnogo toga
Karameliziranje šećera može napraviti dvjema metodama - karemeliziranje šećera s vodom i bez vode.
Prva metoda je da šećer pomiješate s vodom, zagrijete i stalno miješate dok se šećer potpuno otopi, a dok provri, ostavite da se polagano kuha bez miješanja.
Druga metoda je da koristite samo šećer kojeg zagrijavate i dodavate još šećera kako se on topi. Ovom metodom će se šećer brže karamelizirati stoga treba biti oprezniji.