Čaj od šipka je vrlo zdrav, ali je i dobrog okusa. Sušenje nije problematično i ne zahtijeva puno vremena, ali je ipak potrebno malo truda. Kako sušiti šipak za čaj?
Najbolji šipak za čaj pronaći ćete u šumama ili na poljima. Birajte šipak koji nije uz ceste i izložen zagađenju od prometa. Bobice šipka ne smiju biti skroz zrele, moraju biti crvene ili narančaste boje.
Sami proces sušenja, započinjete pranjem šipka u mlakoj vodi, nakon toga osušite šipak kuhinjskom krpom. Uklonite sjemenke iz ploda jer one mogu imati negativan učinak na zdravlje.
Kada je šipak napokon spreman, posložite ga u lim za pečenje i stavite u pećnicu na 50 stupnjeva Celzijusa. Sušite šipak u pećnici oko 3 sata sve dok plodovi ne budu potpuno suhi.
Nakon tri sata izvadite šipak iz pećnice i pustite neka se ohladi.